Śruta sojowa to wysokobiałkowa pasza, obecnie powszechnie stosowana w żywieniu zwierząt hodowlanych. Co ważne, charakteryzuje się ona dość wysokim poziomem strawności.

Jak powstaje poekstrakcyjna śruta sojowa?

Pasza w formie poekstrakcyjnej śruty sojowej powstaje w wyniku ekstrakcji i obróbki cieplnej obłuszczonych ziaren soi (które muszą być najwyższej jakości). W przypadku żywienia zwierząt hodowlanych jest to jedno z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego białka, a także lizyny i tryptofanu.Pasza zawiera stosunkowo niewielką ilość włókna surowego oraz antyżywieniowych składników, co dla hodowców dbających o odżywianie swoich zwierząt jest dość istotną kwestią.
Prawidłowe żywienie zwierząt przy pomocy wysokiej jakości produktów jest niezwykle ważne z punktu widzenia ich zdrowia. Pożywienie dla zwierząt powinno być możliwie jak najbardziej urozmaicone, z uwzględnieniem wartości energetycznych oraz niezbędnych do ich prawidłowego funkcjonowania witamin, składników mineralnych czy białek. Wielu hodowców bydła już po pierwszych kilku tygodniach stosowania diety zawierającej paszę ze śrutą sojową zauważa znaczący przyrost masy zwierząt. Co ważne, takie rozwiązanie jest korzystnie dla hodowców nie tylko poprzez poprawę zdrowia zwierząt, ale również rozwiązanie to jest przyjazne dla ich finansów.

Dlaczego żywienie zwierząt śrutą sojową to dobre rozwiązanie?

Wielu hodowców decyduje się na wzbogacenie diety zwierząt za pomocą śruty sojowej przede wszystkim ze względu na jej niezwykle korzystny dla nich skład. Jest do dość uniwersalna pasza, bowiem idealnie sprawdzi się zarówno w przypadku trzody chlewnej, jak i bydła czy drobiu. Jej spożywanie nie tylko wzmacnia ich zdrowie, ale także pozwala na zwiększenie masy ciała. Dodatkowo stosowana regularnie dostarcza zwierzętom codziennej dawki niezbędnych dla zdrowia składników.

Co zamiast śruty sojowej?

Jeżeli hodowcy z dowolnych powodów nie chcą bądź nie mogą stosować wśród swoich zwierząt hodowlanych śruty sojowej mają dwie możliwości sięgnięcia po dobrej jakości alternatywę. Pierwszą z nich jest śruta słonecznikowa, dostępna w rodzinnej produkcji, jednak równie często można trafić na te importowaną z Czech bądź Ukrainy. Nie jest to pasza o wygórowanej cenie, należy jednak mieć na względzie to, że w zależności od źródła jej pochodzenia zawartość białka może być tu dość zróżnicowana (a przy tym znacznie niższa niż w śrucie sojowej). W tym przypadku należy sięgać jedynie po paszę pozyskaną na bazie nasion łuskanych – jest ona wówczas najbardziej wartościową. Drugą alternatywą dla śruty sojowej jest śruta arachidowa, obecnie sprowadzana przede wszystkim z Senegalu. Jest to wyrób wysokobiałkowy, którego przyswajalność wynosi nawet 95% co jest dobrym wynikiem, czyniąc paszę wartościowym zamiennikiem dla paszy sojowej. Należy jednak pamiętać o tym, że jest to typ paszy, który najlepiej będzie się sprawdzał w żywieniu bydła i trzody chlewnej. Ze względu na swój skład, stosowanie paszy arachidowej wymaga wzbogacenia dodatkowo zwierzęcej diety o odpowiednie aminokwasy.