Niezdrowe przekąski można spotkać na każdym kroku, zarówno w sklepie spożywczym, na imprezie czy w sklepiku szkolnym są one na wyciągnięcie ręki. Pomimo, że przynoszą wiele szkodliwych skutków dla zdrowia, to wielu ludzi sięga po nie zupełnie bezrefleksyjnie. Chipsy oraz inne niezdrowe przekąski, to tak zwane zapychacze. Nie przynoszą organizmowi żadnej korzyści, jedynie dają uczucie chwilowej pełności żołądka. Są źródłem przede wszystkim niezdrowych tłuszczy i pustych kalorii, które nieuchronnie prowadzą do nadmiernego przyrostu tkanki tłuszczowej.

 

Jakie to są niezdrowe chipsy? Chipsy przynoszące negatywne skutki, to przede wszystkim te, które są smażone w oleju. Najczęściej robi się je z ziemniaków. Im więcej chemii i sztucznych dodatków w chipsach tym gorzej. Producenci żywności są zobowiązani przepisami prawa do umieszczania składu produktu na opakowaniu. Jeżeli już trzeba sięgnąć po chipsy, to warto porównać skład poszczególnych opakowań. Tak zwanym mniejszym złem będą w tym przypadku chipsy o obniżonej zawartości soli lub takie, które były wypiekane w piecu bez nadmiernego udziału tłuszczu.