Twoja spiżarnia może być niewielką przestrzenią w kuchni lub staromodną szafą wypełnioną półkami i wystarczającą ilością miejsca do przechowywania produktów. Utrzymywanie porządku może sprawiać wrażenie przegranej bitwy. Nie poddawaj się jeszcze – te wskazówki pozwolą ci kontrolować porządek w spiżarni.

 

Usuń niepotrzebne produkty

Może się to wydawać zniechęcającym zadaniem, ale najlepiej zacząć od oczyszczenia przestrzeni. Jeśli twoja spiżarnia jest zdezorganizowana przez długi czas, prawdopodobnie masz przeterminowane jedzenie, w połowie puste kartony niemożliwych do zidentyfikowania składników lub rzeczy o których zapomniałeś. Wyjmij wszystko i wyrzuć przestarzałe jedzenie. Zrób listę zapasów tego, co masz i umieść ją w schowku lub notatniku. Od tej chwili będziesz chciał to aktualizować.

Użyj pojemników

Produkty spożywcze, takie jak płatki zbożowe, makaron i cukier, mogą być umieszczane w przezroczystych pojemnikach i etykietowane. To nie tylko ułatwia znalezienie składników, ale także powstrzymuje je przed zachęcaniem robaków i gryzoni. Jeśli pomysł zakupu tak wielu pojemników sprawia, że ​​drżysz, po prostu kup kilka na raz.

Wybierz lokalizację

Podobnie jak w nieruchomości, przechowywanie w spiżarni dotyczy przede wszystkim lokalizacji. Przedmioty, których najczęściej używasz, powinny znajdować się na wysokości oczu, a przedmioty, których używasz najmniej, powinny być trudniej dostępne.
Wysokie półki mogą pomieścić przybory kuchenne i urządzenia, których używasz sezonowo, a także przedmioty które otrzymałeś ale aktualnie nie masz możliwości z nich korzystać.